ΑΡΘΡΟ 1
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΟΠΟΣ
1.1 Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» είναι η κριτική αξιολόγηση και έρευνα των διακυβευμάτων της χρήσης των ΤΠΕ σε ένα διεπιστημονικό περιβάλλον εστιάζοντας στη μελέτη και την έρευνα σε γνωστικά πεδία που σχετίζονται με την εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση.
Με την ανάπτυξη της κριτικής αξιολόγησης της έρευνας στον χώρο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, το Δ.Π.Μ.Σ. στοχεύει στην προπαρασκευή στελεχών υψηλού επιπέδου, στη διεύρυνση των γνώσεων των φοιτητών/-τριών με τις πρακτικές εφα
ρμογές των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας με τους ειδικούς στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης.
1.2 Το Δ.Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση», μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
1.3 Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και αναφέρονται όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς: το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
1.4 Μαθησιακά αποτελέσματα, προσόντα που αποκτώνται από την επιτυχή παρακολούθηση του Δ.Π.Μ.Σ.
Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
ΑΡΘΡΟ 2
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΜΣ
Αρμόδια όργανα για τη λειτουργία του ΔΠΜΣ σύμφωνα με το νόμο 4957/2022 είναι:
2.1 Σε επίπεδο Ιδρύματος αρμόδια όργανα είναι η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών και η Σύγκλητος.
2.2 Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών
Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία έχει τη διοικητική υποστήριξη του Δ.Π.Μ.Σ., κατόπιν εισήγησης των Συνελεύσεων των συνεργαζόμενων Τμημάτων ή αρμόδιων οργάνων των συνεργαζόμενων φορέων και αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Ο αριθμός των μελών είναι επτά (7) και συγκροτείται από μέλη Δ.Ε.Π. των συνεργαζόμενων Τμημάτων που εκλέγονται από τη Συνέλευση κάθε Τμήματος για διετή θητεία και η σύνθεσή της καθορίζονται στο Πρωτόκολλο συνεργασίας του Δ.Π.Μ.Σ.
Στην επιτροπή του προγράμματος σπουδών δύναται να συμμετέχουν Ομότιμοι Καθηγητές του Τμήματος ή των συνεργαζόμενων Τμημάτων, εφόσον παρέχουν διδακτικό έργο στο Δ.Π.Μ.Σ.
Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών είναι αρμόδια για την οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση του ΔΠΜΣ και ιδίως :
α) συγκροτεί Επιτροπές για την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών και εγκρίνει την εγγραφή αυτών στο Δ.Π.Μ.Σ.,
β) αναθέτει το διδακτικό έργο στους διδάσκοντες του Δ.Π.Μ.Σ.,
γ) εισηγείται προς τη Σύγκλητο την τροποποίηση της απόφασης ίδρυσης του Δ.Π.Μ.Σ., καθώς και την παράταση της διάρκειας του Δ.Π.Μ.Σ.,
δ) συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές για την εξέταση των διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών και ορίζει τον επιβλέποντα ανά εργασία,
ε) διαπιστώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης, προκειμένου να απονεμηθεί ο τίτλος του Δ.Π.Μ.Σ.,
στ) εγκρίνει τον απολογισμό του Δ.Π.Μ.Σ., κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.)
2.2.2 Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.)
Με απόφαση της επιτροπής προγράμματος σπουδών συγκροτείται Σ.Ε., με διετή θητεία, στην οποία μετέχουν υποχρεωτικά ο/η Διευθυντής/ύντρια του Δ.Π.Μ.Σ. και τέσσερα (4) από τα μέλη της επιτροπής προγράμματος σπουδών.
Η Σ.Ε. είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος και ιδίως:
α) καταρτίζει τον αρχικό ετήσιο προϋπολογισμό του Δ.Π.Μ.Σ. και τις τροποποιήσεις του, εφόσον το Δ.Π.Μ.Σ. διαθέτει πόρους, και εισηγείται την έγκρισή του προς την Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.),
β) καταρτίζει τον απολογισμό του προγράμματος και εισηγείται την έγκρισή του προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών,
γ) εγκρίνει τη διενέργεια δαπανών του Δ.Π.Μ.Σ.,
δ) εγκρίνει τη χορήγηση υποτροφιών, ανταποδοτικών ή μη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση ίδρυσης του Δ.Π.Μ.Σ. και τον Κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών,
ε) εισηγείται προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών την κατανομή του διδακτικού έργου, καθώς και την ανάθεση διδακτικού έργου,
στ) εισηγείται προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών την πρόσκληση Επισκεπτών Καθηγητών για την κάλυψη διδακτικών αναγκών του Δ.Π.Μ.Σ.,
ζ) καταρτίζει σχέδιο για την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών, το οποίο υποβάλλει προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών,
η) εισηγείται προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών την ανακατανομή των μαθημάτων μεταξύ των ακαδημαϊκών εξαμήνων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών.
2.2.3 Ο/Η Διευθυντής/τρια του Δ.Π.Μ.Σ.
Ο/Η Διευθυντής/τρια του Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται με απόφαση της Επιτροπής προγράμματος σπουδών.
Ο/Η Διευθυντής/τρια του Δ.Π.Μ.Σ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) προεδρεύει της Σ.Ε., καθώς και της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών, συντάσσει την ημερήσια διάταξη και συγκαλεί τις συνεδριάσεις της,
β) εισηγείται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ. προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών,
γ) εισηγείται προς τη Σ.Ε. και τα λοιπά όργανα του Δ.Π.Μ.Σ. και του Ε.Κ.Π.Α. θέματα σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ.,
δ) είναι Επιστημονικός/ή Υπεύθυνος/η του προγράμματος και ασκεί τις αντίστοιχες αρμοδιότητες,
ε) παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του Δ.Π.Μ.Σ. και του Εσωτερικού Κανονισμού μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δ.Π.Μ.Σ.,
στ) ασκεί οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα, η οποία ορίζεται στην απόφαση ίδρυσης του Δ.Π.Μ.Σ.
Ο/Η Διευθυντής/τρια του Δ.Π.Μ.Σ., καθώς και τα μέλη της Σ.Ε. και της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών δεν δικαιούνται αμοιβής ή οιασδήποτε αποζημίωσης για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται και σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
2.3 Γραμματειακή υποστήριξη Δ.Π.Μ.Σ.
α) Η Γραμματεία του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία είναι αρμόδια για τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Δ.Π.Μ.Σ.
β) Η Γραμματέας του Τμήματος ορίζει υπάλληλο ή υπαλλήλους – ανάλογα με τον αριθμό των Δ.Π.Μ.Σ. και τον φόρτο εργασίας – ως αρμόδιο/ους για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.
γ) Το Δ.Π.Μ.Σ. έχει ιδίους πόρους και μπορεί να προσλαμβάνει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξωτερικούς συνεργάτες για τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη, οι οποίοι και πάλι βρίσκονται υπό την επιστασία της Γραμματείας του Τμήματος.
ΑΡΘΡΟ 3
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
3.1 Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι πανεπιστημίων όλων των Τμημάτων της ημεδαπής ή Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι..
3.2 Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τριάντα (30) συνολικά. Ο ανώτατος αριθμός εισακτέων προσδιορίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των διδασκόντων του Δ.Π.Μ.Σ. και την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων, την υλικοτεχνική υποδομή, τις αίθουσες διδασκαλίας, την απορρόφηση των διπλωματούχων από την αγορά εργασίας.
3.3 Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ’ έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.
3.4 Οι υπότροφοι του ΙΚΥ, οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Δ.Π.Μ.Σ., εισάγονται χωρίς εξετάσεις.
ΑΡΘΡΟ 4
ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
4.1 Η επιλογή των φοιτητών/τριών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού.
4.2 Κάθε Ιούνιο, με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ και των συνεργαζόμενων Τμημάτων/Ιδρυμάτων προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο Δ.Π.Μ.Σ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ., σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών
4.3 Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών ορίζει επιτροπή επιλογής εισακτέων, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από τρία μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Δ.Π.Μ.Σ.
4.4 Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
4.5 Για τους/ις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:
Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών ορίζει επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα. Προκειμένου να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών πρέπει:
- το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
- ο/η φοιτητής/τρια να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι.
4.6 Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
Με βάση την κατάταξη των υποψηφίων καταρτίζεται Πίνακας για τη διαδικασία της συνέντευξης. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα κληθούν για συνέντευξη δεν μπορεί να υπερβαίνει τον διπλάσιο του αριθμού των εισακτέων δηλαδή τους 60.
Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται από Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων που ορίζεται από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών. Στη συνέντευξη συνεκτιμώνται και αξιολογούνται:
Οι συνεντεύξεις βαθμολογούνται ξεχωριστά από το κάθε μέλος της Επιτροπής.
Στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων συνεκτιμώνται:
α) ο βαθμός του φακέλου σε ποσοστό 50/100 και
β) ο βαθμός της συνέντευξης (που είναι ο μέσος όρος των εξεταστών της Επιτροπής) σε ποσοστό 50/100.
Προϋπόθεση για την εισαγωγή στον Πίνακα Επιτυχόντων είναι η συγκέντρωση τελικής βαθμολογίας τουλάχιστον 50/100.
4.7 Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η επιτροπή επιλογής εισακτέων καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών/τριών και τον καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.
Οι επιτυχόντες/ουσες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας (με μαθηματική στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα της κλίμακας 100), εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.
Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριών, θα κληθούν να εγγραφούν στο Δ.Π.Μ.Σ. οι επιλαχόντες/ουσες (αν υπάρχουν), με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.
ΑΡΘΡΟ 5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
5.1 Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (Μ.Δ.Σ.) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
5.2 Υπάρχει δυνατότητα παράτασης, έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση του φοιτητή και έγκριση από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών. Η παράταση δεν υπερβαίνει τα δύο (2) εξάμηνα. Έτσι, ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
5.3 Οι φοιτητές/τριες που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, έπειτα από αιτιολογημένη αίτησή τους προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, δύνανται να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Αναστολή φοίτησης χορηγείται για σοβαρούς λόγους (στρατιωτική θητεία, ασθένεια, λοχεία, απουσία στο εξωτερικό κ.ά.).
Η αίτηση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να συνοδεύεται από όλα τα σχετικά δικαιολογητικά αρμόδιων δημόσιων αρχών ή οργανισμών, από τα οποία αποδεικνύονται οι λόγοι αναστολής φοίτησης. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρώνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.
Τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το πέρας της αναστολής φοίτησης, ο/η φοιτητής /τρια υποχρεούται να επανεγγραφεί στο πρόγραμμα για να συνεχίσει τις σπουδές του/της με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του/της ενεργού φοιτητή/τριας. Οι φοιτητές/τριες δύνανται με αίτησή τους να διακόψουν την αναστολή φοίτησης και να επιστρέψουν στο Πρόγραμμα μόνο στην περίπτωση που έχουν αιτηθεί αναστολή φοίτησης για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η αίτηση διακοπής της αναστολής φοίτησης πρέπει να κατατίθεται το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου της αναστολής.
5.4 Η διάρκεια αναστολής ή παράτασης του χρόνου φοίτησης συζητείται και εγκρίνεται κατά περίπτωση από τη Σ.Ε., η οποία και εισηγείται στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.
5.5 Το ΠΜΣ «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» δεν προσφέρει τη δυνατότητα μερικής φοίτησης.
ΑΡΘΡΟ 6
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
6.1 Το Δ.Π.Μ.Σ. ξεκινά το εαρινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους.
6.2 Για την απόκτηση διπλώματος του Δ.Π.Μ.Σ. απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Όλα τα μαθήματα διδάσκονται εβδομαδιαίως. Με απόφαση της Eπιτροπής Προγράμματος Σπουδών μπορούν να πραγματοποιηθούν μαθήματα σε εντατική μορφή (πχ: θεματική εβδομάδα, εργαστήρια κ.ά.).
6.3 Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική
6.4 Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση εννέα (9) μεταπτυχιακών μαθημάτων, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
6.5 Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται στο 4ο εξάμηνο σπουδών και πιστώνεται με τριάντα (30) ECTS.
6.6 Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και όσα ορίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού.
6.7. Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε 10 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και διδάσκεται για ένα εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εξαμήνων οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες απαιτείται να παρακολουθήσουν επιτυχώς 9 μαθήματα, 3 ανά εξάμηνο φοίτησης, και συγκεκριμένα:
Κάθε μάθημα διδάσκεται σε αριθμό φοιτητών μεγαλύτερο των πέντε (5). Εάν ο αριθμός των φοιτητών που θα δηλώσει το μάθημα δεν υπερβεί τους πέντε (5) το μάθημα δεν θα διδάσκεται (εξαιρείται το μάθημα «Σύγχρονες Παιδαγωγικές θεωρίες και εφαρμογές με την αξιοποίηση των ΤΠΕ»).
Σε περίπτωση που ο αριθμός των φοιτητών που θα δηλώσει το μάθημα υπερβεί τους είκοσι (20) θα προηγούνται οι φοιτητές του Γ΄ εξαμήνου και στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, θα πραγματοποιείται κλήρωση.
6.8. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες πρέπει να παρακολουθούν ανελλιπώς και υποχρεωτικά όλα τα μαθήματα του ΔΠΜΣ που επέλεξαν, σύμφωνα με τις οδηγίες που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, και να μετέχουν ενεργά στις συζητήσεις, στις παρουσιάσεις και στις άλλες ερευνητικές δραστηριότητες του Προγράμματος.
Τα μαθήματα αρχίζουν την ώρα που αναγράφεται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Η καθυστέρηση στην προσέλευση, πέραν των 15’ μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του μαθήματος, συνιστά απουσία, αλλά παρέχεται στον μεταπτυχιακό φοιτητή/τρια το δικαίωμα της παρακολούθησης του μαθήματος. Η υπέρβαση των δύο (2) αδικαιολόγητων απουσιών σε κάθε μάθημα σημαίνει αποκλεισμό από τις εξετάσεις του αντίστοιχου μαθήματος και επανάληψή του, έπειτα από σχετική έγκριση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών. Η παρουσία των μ.φ. ελέγχεται από τον/την διδάσκοντα/ουσα και η επίδοσή τους αξιολογείται διαρκώς από αυτόν/ην.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες οφείλουν να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις οι οποίες αναρτώνται στον επίσημο πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ. Σε έκτακτες περιπτώσεις αλλαγής περιεχομένου αναρτημένης ανακοίνωσης, ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι.
Με την ολοκλήρωση του ΔΠΜΣ κάθε μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/ήτρια: (α) θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις στα μαθήματα που διδάχθηκε, (β) θα έχει συγγράψει ικανό αριθμό θεωρητικών και ερευνητικών εργασιών, (γ) θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη διπλωματική εργασία, (δ) θα έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια και ομάδες εργασίας, ορισμένες από τις οποίες θα οδηγήσουν στην παραγωγή.
6.9 Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Από τα μαθήματα επιλογής που προσφέρονται οι ΜΦ θα πρέπει να επιλέξουν και να εξεταστούν συνολικά σε επτά (7).
Τα μαθήματα επιλογής που προσφέρονται σε κάθε εξάμηνο ορίζονται με απόφαση της ΕΔΕ, η οποία έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρει μάθημα σε άλλο εξάμηνο ή να το προσφέρει ανά διετία.
6.10. Περιεχόμενο/Περιγραφή μαθημάτων
Μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας/Σύγχρονες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις
Το μάθημα έχει ως στόχο να εξοικειώσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές με την κατανόηση των βασικών αρχών της εκπαιδευτικής έρευνας (εισαγωγή στις μεθόδους και τεχνικές ποιοτικής και ποσοτικής μεθοδολογίας), αλλά και με τις βασικές έννοιες των θεωριών μάθησης και των σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων. Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτήτριες/ές θα μελετήσουν σχετικά άρθρα και κείμενα, θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εξασκηθούν στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μιας, μικρής κλίμακας, εκπαιδευτικής έρευνας, στην ανάλυση των δεδομένων και στη συγγραφή μιας ερευνητικής εργασίας.
Την πρώτη περίοδο του μαθήματος θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες, με σχετική υποστήριξη από τους διδάσκοντες, να:
α) επιλέξουν το θέμα που θα τους ενδιέφερε να μελετήσουν,
β) συγκροτήσουν μια επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με αυτό, μέσω επιστημονικών άρθρων τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν από σχετικές διαδικτυακές πηγές,
γ) μελετήσουν, με βάση το βιβλίο αναφοράς του μαθήματος, τα επιστημονικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο της έρευνας τους.
Στο πλαίσιο της δεύτερης περιόδου θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της κάθε πρότασης με αναφορά στη βιβλιογραφία, στο ερευνητικό ερώτημα και την υπόθεση της έρευνας, καθώς και στο/στα ερευνητικό/α εργαλείο/α που θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται πιο εξατομικευμένες επεξεργασίες σε σχέση με κάθε μία από τις προτάσεις θέματος που θα έχουν κατατεθεί. Τα μαθήματα αυτά ενδέχεται να πραγματοποιούνται και σε μικρότερες ομάδες ανάλογα και με τις ανάγκες όπως θα προκύπτουν.
Μετά τη συγκέντρωση των σχετικών με τα ερευνητικά θέματα στοιχείων, θα υπάρξει υποστήριξη για την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων και τη συγγραφή της τελικής εργασίας.
Σύγχρονες Ψηφιακές Τεχνολογίες και Διαδίκτυο
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η παρουσίαση ενός σύγχρονου τεχνολογικού πλαισίου το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα υπολογιστικά συστήματα νέας γενιάς και του διαδικτύου και περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη χρήση διαδραστικών εφαρμογών με χρήση επαυξημένης διαδραστικότητας, επιτρέποντας την παρουσίαση ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών λύσεων που συνδυάζουν τον ψηφιακό και τον αναλογικό κόσμο. Το μάθημα αποσκοπεί στο να εισάγει με πρακτικό τρόπο τους φοιτητές στις τεχνολογίες του διαδικτύου και τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, δίνοντας παραδείγματα της χρήσης των τεχνολογιών αυτών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του μαθήματος, γίνεται εισαγωγή στο διαδίκτυο και τις τεχνολογίες του, παρουσιάζονται υπολογιστικά συστήματα νέας γενιάς τα οποία έχουν ως χαρακτηριστικά τη φορητότητα και την εξελιγμένη διαδραστικότητα, καθώς και ψηφιακές τεχνολογίες οι οποίες βασίζονται στη χρήση υλικού και λογισμικού για να δώσουν ολοκληρωμένες λύσεις που συνδέουν τον εικονικό/ψηφιακό κόσμο με τον πραγματικό/αναλογικό. Δίνεται έμφαση σε εφαρμογές και στα αντίστοιχα εργαλεία που επιτρέπουν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με αυξημένες δυνατότητες διαδραστικότητας και σύνδεσης αφήνουν περιθώρια ελευθερίας όσον αφορά στην επιλογή των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Το μάθημα χωρίζεται σε δύο ενότητες: την πρώτη στην οποία γίνεται μία γνωριμία με τις τεχνολογίες, μέσα από παρουσιάσεις και πρακτικά παραδείγματα και χρήση αντίστοιχου εξοπλισμού, και το δεύτερο στο οποίο οι φοιτητές καλούνται να προτείνουν τη χρήση των τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια εκπαιδευτικής παρέμβασης. Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται μέσω ενδιάμεσων ατομικών εργασιών που ανατίθενται, εκπονούνται και παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, και αντιστοιχούν στις ενότητες παρουσιάσεων, και μέσω μίας τελικής εργασίας στην οποία καλούνται να επιλέξουν ένα ελεύθερο θέμα το οποίο θα προσεγγίσουν με μία παρέμβαση η οποία θα βασίζεται στη χρήση μίας ή περισσότερων τεχνολογικών ενοτήτων. Ενθαρρύνεται η – απαραίτητη σε μεταπτυχιακό επίπεδο – ερευνητική προσέγγιση των θεμάτων.
Σύγχρονες Παιδαγωγικές θεωρίες και εφαρμογές με την αξιοποίηση των ΤΠΕ.
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της εφαρμογής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, με έμφαση στην εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία και τη μάθηση, και τη διαμόρφωση κατάλληλου εκπαιδευτικού πλαισίου. Οι φοιτητές/τριες έρχονται σε επαφή τόσο με τεχνολογικά εργαλεία και μέσα όσο και με παιδαγωγικές θεωρίες και πρακτικές που αφορούν την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με σύγχρονες προσεγγίσεις που αφορούν τόσο την εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη όσο και την έρευνα και ανάλυση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων με ΤΠΕ και την εκπόνηση επιστημονικών εργασιών.
Πιο συγκεκριμένα, στόχοι του μαθήματος είναι, μέσω της μελέτης της διεθνούς βιβλιογραφίας, της ανάλυση παραδειγμάτων, και πρακτικών εφαρμογών, να γνωρίσουν οι φοιτητές/τριες αρχές θεωριών μάθησης και βασικές έννοιες από το χώρο της διδακτικής σε σχέση με την εκπαιδευτική και μαθησιακή εφαρμογή των ΤΠΕ, να έρθουν σε επαφή με σύγχρονες τάσεις και προβληματισμούς για την εκπαιδευτική πράξη σε ότι αφορά τις Τεχνολογίες για τη Μάθηση, και να ενσωματώνουν εργαλεία, σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, και μεθόδους στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την αξιολόγηση, την εφαρμογή, και την έρευνα στο πεδίο των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και των Τεχνολογιών για τη Μάθηση.
Το μάθημα αξιολογείται βάσει εργασιών που εκπονούνται ατομικά ή ομαδικά.
Η μιντιακή κουλτούρα των παιδιών
Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η συζήτηση/ διαπραγμάτευση όψεων (aspects) των σχέσεων μεταξύ παιδιών και «ενήλικου κόσμου» (κοινωνικού και φυσικού), που αναδύονται εντός των επικοινωνιακών διαδικασιών που διαμεσολαβούν τα ψηφιακά «media».
Η κεντρική θεωρητική γραμμή του μαθήματος θα είναι πραγματιστική. Με κεντρική δηλαδή υπόθεση ότι η «μονάδα πραγματικότητας» συγκροτείται από τη σχέση, η «παιδική ηλικία», θα προσεγγίζεται ως αναδυόμενη κοινωνική κατηγορία, με αναφορά στην πολύπλοκη δυναμική της συμβολικής χειραγώγησης των νέων, ο γραμματισμός των «media» ως γραμματισμός «δευτερογενούς προφορικότητας» (secondary orality), η αισθητική των «media» ως «αισθητική εμπειρία» (aesthetic experience) και η κουλτούρα ως αναδυόμενη «κοσμοθεώρηση» (world view).
Διδακτικά, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι παραπάνω ιδέες να μην παραμείνουν «αδρανείς». Προσπάθεια, δηλαδή, καλλιέργειας, εντός του μαθήματος, της Τέχνης του να χρησιμοποιείς τη γνώση.
Αξιολογικά, τα μαθησιακά αποτελέσματα εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών θα εντοπιστούν εκ των υστέρων, από τις όψεις της εκπαιδευτικής δυναμικής, που τελικά θα επικρατήσει, καθώς και των τοπικά παραγόμενων τεχνημάτων.
Μέσα επικοινωνίας στην εκπαίδευση: από τη γραφή στην εικόνα
O σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να γνωρίσουν αναλυτικά οι μεταπτυχιακοί/-ες φοιτητές/-τριες την εξέλιξη της σχέσης της εκπαίδευσης με τα ΜΜΕ όπως διαμορφώνεται σε κάθε εποχή. Το μάθημα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αλληλεπίδραση της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της σχολικής εκπαίδευσης με τα ΜΜΕ στη νεωτερικότητα. Στο επίκεντρο της επισκόπησης βρίσκονται τα οπτικοακουστικά μέσα (τηλεόραση, κινηματογράφος, διαδίκτυο) και ο ρόλος τους στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου αλλά και ευρύτερα στις εκπαιδευτικές αλλαγές. Η αλληλεπίδραση της σχολικής εκπαίδευσης με τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα εξετάζεται σε τρία επίπεδα:
1.Εκπαιδευτική γνώση: Παρουσιάζονται συστηματικά οι σημαντικότερες μεταβολές που παρατηρούνται στην εκπαιδευτική γνώση και οι οποίες συνδέονται με την κυριαρχία των ΜΜΕ, ειδικότερα των οπτικοακουστικών, στη δημόσια επικοινωνία και στην επικοινωνία γενικότερα. Αναλυτικότερα, παρουσιάζονται οι μεταβολές στη σημειολογική διάρθρωση των σχολικών εγχειριδίων (εικόνες, τυπογραφικά στοιχεία, σχέση πλήρους-κενού, λεκτικοί-εξωλεκτικοί κώδικες), στο περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων (θεματικές, σχέση ανθρωπιστικής-τεχνοκρατικής γνώσης, αισθητική-πληροφοριακή προσέγγιση), στα αναλυτικά προγράμματα (μετατόπιση από τα γνωστικά αντικείμενα στις θεματικές ενότητες, από τα ανθρωπιστικά στα τεχνοκρατικά μαθήματα κτλ.).
Ψηφιακά Παιχνίδια και Διαμεσικές Διαδικασίες Παιχνιδιού για Μάθηση
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου, μεθοδολογικών αρχών, τεχνολογικών εργαλείων και παραδειγματικών εφαρμογών για την μαθησιακή αξιοποίηση ψηφιακών παιχνιδιών και διαμεσικών διαδικασιών παιχνιδιού. Έμφαση αποδίδεται στην αξιοποίηση ψηφιακών παιχνιδιών για μάθηση (games for learning), ψηφιακών παιχνιδιών γενικού σκοπού και διαμεσικών διαδικασιών παιχνιδιού ως πλαισίων διδασκαλίας και ευρύτερα ως πλαισίων μάθησης, τόσο για στόχους του αναλυτικού προγράμματος όσο και για ευρύτερους μαθησιακούς στόχους (extra-curricular learning objectives), σε διαφορετικές βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, διά βίου μάθησης καθώς και σε πλαίσια άτυπης μάθησης (διαπολιτισμική, διαγενεακή επικοινωνία). Συνολικά, στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές γνωστικό υπόβαθρο εννοιών και θεωρίας, πρακτικές δεξιότητες κριτικής αξιολόγησης, και πρακτικές δεξιότητες συστηματικής αναφοράς για δράσεις μαθησιακής αξιοποίησης ψηφιακών παιχνιδιών και διαμεσικών διαδικασιών παιχνιδιού. Οι ενότητες του μαθήματος περιλαμβάνουν θέματα όπως ενδεικτικά παιχνίδι, παιγνιοθήκες και τεχνολογία, ψηφιακά παιχνίδια περάν της διασκέδασης, ψηφιακά παιχνίδια και μαθησιακή εμπειρία, σχεδιασμός εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, ψηφιακά παιχνίδια και ελευθερία επιλογής, ψηφιακά παιχνίδια και αφήγηση, παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας, παιχνίδια παιδικής πολιτειότητας. Η θεματολογία αυτή εξειδικεύεται και εμπλουτίζεται με πρόσθετα επιμέρους θέματα, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο ενδιαφέροντος του μαθήματος. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του μαθήματος περιλαμβάνουν παρουσιάσεις θεωρίας, παρουσιάσεις προσκεκλημένων εισηγητών, μελέτη της προτεινόμενης βιβλιογραφίας, εργασίες βιβλιογραφικής έρευνας, καθώς και εργασίες εκπαιδευτικής παρέμβασης.
Τέχνη και ντοκιμαντέρ
Το μάθημα «Τέχνη και Ντοκιμαντέρ» συνδυάζει και διερευνά δύο πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών, τα οποία βρίσκονται σε έναν συνεχή μεταξύ τους διάλογο: την Τέχνη και το Ντοκιμαντέρ.
Στο πρώτο μέρος του μαθήματος αντικείμενο μελέτης αποτελεί η τέχνη, με βασικούς στόχους: α) την διερεύνηση του αφηγηματικού της ρόλου σε θέματα όπως η οπτική μαρτυρία, η ιστορική φαντασία, η οπτικοποίηση της ιδέας, η αυτοαναφορικότητα, β) την προσέγγιση του εικαστικού της λεξιλογίου και της ανα-παραστατικής της σκηνοθεσίας και γ) την εξοικείωση με τις διάφορες μορφές της τέχνης της νεωτερικότητας, είτε πρόκειται για ζωγραφική ή γλυπτική απεικόνιση είτε για οπτικοακουστική εγκατάσταση ή δράση. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούνται ερμηνευτικές θεωρίες, με την συνδυαστική χρήση μεθοδολογικών εργαλείων, για την ανάλυση έργων τέχνης, με αναφορά: α) στην οπτική τους μαρτυρία-αφήγηση ως προς τον χώρο, τον χρόνο, τα πρόσωπα και την δράση και β) στην περιπέτεια της δημιουργίας, την εικαστική σκηνοθεσία, τις τεχνικές και τα υλικά κατασκευής.
Στο δεύτερο μέρος, το μάθημα εστιάζει στην ιστορία και θεωρία του ντοκιμαντέρ και το εξετάζει ως ένα ιδιαίτερο είδος οπτικο-ακουστικής τέχνης. Βασικοί άξονες είναι η σχέση του ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, την επικοινωνία, την επιστήμη, καθώς και με άλλες μορφές τέχνης. Πιο συγκεκριμένα και σε συνέχεια των πλαισίων και ερευνητικών προσεγγίσεων, που θα έχουν ήδη τεθεί, αναρωτιόμαστε: Είναι το ντοκιμαντέρ απαραίτητα ένα οπτικο-ακουστικό υλικό τεκμηρίωσης; Είναι μια ρητορική πρακτική που κατασκευάζει και προάγει τις δικές της αλήθειες προσπαθώντας να μας πείσει για κάποιο θέμα; Λειτουργεί εκπαιδευτικά και παιδευτικά προς μια αγωγή του πολίτη, γίνεται δημοσιογραφικός λόγος με στόχο την παρουσίαση εναλλακτικών υποκειμενικοτήτων; Ή είναι πιο κοντά στην τέχνη, στον πειραματισμό, στην μυθοπλασία; Αυτά τα ερωτήματα τα εξετάζουμε μέσα από παραδειγματικές σχολές και κινήματα, όπως η Βρετανική Σχολή του Ντοκιμαντέρ, το Cinéma Vérité, το Direct Cnema, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη σύγχρονη τάση των διαδραστικών ντοκιμαντέρ.
Η κινούμενη εικόνα ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών στα χαρακτηριστικά των οπτικοακουστικών μέσων και στη χρήση τους ως εκπαιδευτικών εργαλείων μάθησης και διδασκαλίας. Το περιεχόμενο του μαθήματος διαρθρώνεται σε εισηγήσεις και πρακτικές ασκήσεις. Οι εισηγήσεις αναφέρονται σε θέματα ιστορίας της κινούμενης εικόνας, εστιάζοντας στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, όπου αυτή αναδεικνύεται σε κυρίαρχο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, στην προβολή των αναπαραστατικών δυνατοτήτων της εικόνας ως μέσου έκφρασης αλλά και πρόσληψης της πραγματικότητας, στον σχολιασμό πειραματικών βίντεο ως μέσων αυτοπαρατήρησης, εκπαίδευσης και ανεξάρτητης έκφρασης και, τέλος, στην παρουσίαση μοντέλων σχεδιασμού, παραγωγής και εκπαιδευτικής χρήσης του βίντεο. Το περιεχόμενο των εισηγήσεων περιλαμβάνει αναφορές σε εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως εκπομπές της ελληνικής εκπαιδευτικής τηλεόρασης, εκπαιδευτικά βίντεο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ταινίες από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και παραδείγματα από ευρύτερο οπτικοακουστικό υλικό, όπως ντοκιμαντέρ, επίκαιρα, αποσπάσματα από ταινίες μυθοπλασίας και τηλεοπτικές εκπομπές. Οι πρακτικές ασκήσεις προσφέρουν στους φοιτητές και φοιτήτριες τη δυνατότητα να ασκηθούν στον σχεδιασμό και την παραγωγή βίντεο με ποικίλη θεματολογία και για την κάλυψη διαφορετικών εκπαιδευτικών στόχων και να παρουσιάσουν με δυναμικό τρόπο διαφορετικές πλευρές του διδασκόμενου θέματος, όπως εκτέλεση πειραμάτων, λειτουργία μηχανισμών, ανάπτυξη επιστημονικών και κοινωνικών θεμάτων, όψεις της καθημερινής ζωής, πορτρέτα και συνεντεύξεις καλλιτεχνών και επιστημόνων κτλ.
Κινούμενο Σχέδιο
Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή στο κινούμενο σχέδιο, αναφορές στις πειραματικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του Animation, περιγραφή παραδοσιακών και νέων τεχνικών, τυπολόγηση των εκφραστικών ιδιωμάτων και αφηγηματικών πρακτικών στην κινούμενη εικόνα.
Το εργαστηριακό μέρος εστιάζει στην μέθοδο του Stop Motion Animation στην ψηφιακή εποχή και κάνει χρήση απλών τεχνικών που μπορούν να συντελεστούν μέσα στους προσωπικούς υπολογιστές ή άλλες φορητές συσκευές των φοιτητών του Π.Μ.Σ.
Με ατομικές και ομαδικές ασκήσεις οι φοιτητές εξοικειώνονται στην παραγωγή ταινιών κινούμενου σχεδίου για εκπαιδευτικούς ή ερμηνευτικούς σκοπούς.
Δίκτυα Δεδομένων και Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης
Τα ενσύρματα και ασύρματα δεδομένων αποτελούν τη βασική τεχνολογία υποδομής για την υποστήριξη εφαρμογών τηλε-εκπαίδευσης. Το μάθημα «Δίκτυα Δεδομένων και Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης» αποτελεί μια εισαγωγή στο γνωστικό αντικείμενο των δικτύων και των επικοινωνιών δεδομένων. Απευθύνεται στοχευμένα στους χρήστες ή διαχειριστές αυτών των δικτύων, οι οποίοι καλούνται να υποστηρίξουν διαδικασίες τηλε-εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες των δικτύων, η αρχιτεκτονική, τα πρωτόκολλα καθώς και οι υπηρεσίες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία τους.
Καλύπτονται οι τυποποιημένες τοπολογίες ενσύρματων και σύρματων δικτύων δεδομένων (Local/Metropolitan/Wide,Area Networks, LAN/MAN/WAN) καθώς και το υπόδειγμα της αρχιτεκτονικής πρωτοκόλλων τύπου OSI. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο υπόδειγμα της αρχιτεκτονικής πρωτοκόλλων του διαδικτύου ως πλαίσιο λειτουργίας των Web based εφαρμογές τηλε-εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα και στα πλαίσια μία ολοκληρωμένης θεώρησης των υπηρεσιών τηλε-εκπαίδευσης το μάθημα διαπραγματεύεται επιμέρους εξειδικευμένα ζητήματα όπως των ασύρματων-ενσύρματων ευρυζωνικών τεχνολογιών μετάδοσης δεδομένων, της ποιότητας υπηρεσίας (Quality of Service, QoS) δικτύων καθώς και της Ασφάλειας Δικτύων και της Προστασίας της Ιδιωτικότητας (ασφάλεια υποδομής, ασφάλεια προσωπικών δεδομένων). Τέλος, η διεπαφή ανάμεσα στα δίκτυα δεδομένων και το χρήστη/τερματική συσκευή αποτελεί μία ενότητα βαρύνουσας σημασίας, όπου εξετάζονται αφενός ζητήματα εγκατάστασης και ρύθμισης Web Servers και υπηρεσιών τηλε-εκπαίδευσης αφετέρου δε ζητήματα πρόσβασης σε web based εφαρμογές από ενσύρματες και ασύρματες τερματικές συσκευές και αξιολόγηση της ποιότητας υπηρεσιών του δικτύου.
Συστήματα ηλεκτρονικής μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η επισκόπηση των συστημάτων ηλεκτρονικής μάθησης (E-learning) και η μελέτη όλων των συνιστωσών τους (υλικό (H/W), λογισμικό (S/W), διαδικτύωση και επικοινωνία) καθώς και η διερεύνηση των τεχνολογιών που υποστηρίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Διδάσκονται οι αρχές σχεδίασης, ανάπτυξης και αξιολόγησης περιβαλλόντων και εφαρμογών ηλεκτρονικής μάθησης καθώς και ανάπτυξης ηλεκτρονικού μαθησιακού υλικού και μαθημάτων εν γένει, σε συσχέτιση με τις κατάλληλες θεωρίες μάθησης. Γίνεται ανάλυση των επιμέρους στοιχείων και τεχνολογιών που υποστηρίζουν την εξ’ αποστάσεως (ηλεκτρονική) εκπαίδευση και μάθηση. Καλύπτονται οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής (ασύγχρονης) μάθησης, η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, καλές πρακτικές για τη σχεδίαση εκπαιδευτικών περιβαλλόντων, τα προσαρμοστικά εκπαιδευτικά συστημάτων και η εξατομικευμένη μάθηση, τα περιβάλλοντα συνεργατικής μάθησης, τα εικονικά Πανεπιστήμια και τα MOOCs, καθώς και ο ρόλος της ευχρηστίας αλλά και του συναισθήματος στην ποιότητα των εκπαιδευτικών περιβαλλόντων. Τέλος θίγεται το θέμα της αξιολόγησης των ψηφιακών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων ως προς τη λειτουργικότητα και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η εργαστηριακή συνιστώσα του μαθήματος πραγματοποιείται στο moodle, ένα δημοφιλές και δωρεάν σύστημα ανοικτού λογισμικού. Μέσω των ατομικών και ομαδικών εργασιών που εκπονούνται και παρουσιάζονται, ενθαρρύνεται η – απαραίτητη σε μεταπτυχιακό επίπεδο – ερευνητική προσέγγιση των θεμάτων.
Κινηματογράφος και εκπαίδευση
Σκοπός του μαθήματος είναι
-η εξοικείωση με την γλώσσα του κινηματογράφου ώστε οι φοιτητές να είναι ικανοί να αναλύσουν στην τάξη μια κινηματογραφική ταινία και να αναπτύξουν τους τρόπους που ο κινηματογράφος χειρίζεται διάφορες έννοιες .
- η μελέτη του κινηματογράφου ως πολιτιστική βιομηχανία , ως καλλιτεχνικό αγαθό και ως μέσο έκφρασης .Η ανάπτυξη των διαφορών μεταξύ των κινηματογραφιών Ευρωπαϊκών χωρών, και η δημιουργία των διάφορων τάσεων και ρευμάτων ως αποτέλεσμα κοινωνικοπολιτιστικών συγκυριών.
οι φοιτητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις ιδιαιτερότητες του κινηματογράφου κάθε χώρας διαχρονικά ώστε να μπορούν να εισάγουν τους μαθητές στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που οι κινηματογραφικές ταινίες εμπεριέχουν.
-η ανάλυση ταινιών χαρακτηριστικών κάθε εποχής νεορεαλισμός, nouvelle vague. Free cinema καθώς και σκηνοθετών που το έργο τους είναι πηγή γνώσης και απόλαυσης, Ντε Σίκα, Ροσσελίνι, Φελλίνι, Αντονιόνι, Παζολίνι, Βισκόντι, Γκοντάρ, Τρυφώ , Μπρεσσόν, Λουι Μαλ, Μπέργκμαν, Ντραγιερ, Ταρκόφσκι, Κισλόβσκι, Μαικλ ΛΙ, κα. Θα αποτελέσουν την βάση για θεματικές και αισθητικές αναλύσεις κυρίως σε ζητήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για διάλογο μέσα στην τάξη.
-Ο μαθητής ως θεατής και οι θεωρίες για το ρόλο της καλλιτεχνικής διαπαιδαγώγησης και της ανάπτυξης του κριτικής ικανότητας των νέων μέσα από την γνώση των κωδίκων της κινηματογραφικής γλώσσας αλλά και της θεωρητικής κατάρτισης γύρω από τους τρόπους που ο κινηματογράφος προσπαθεί να διασκεδάσει αλλά και να προβληματίσει το κοινό.
-η ψυχαναλυτική ανάλυση των κωδίκων της θέασης στην κινηματογραφική αίθουσα και οι διαφορές από την θέαση στην τηλεόραση η το διαδίκτυο.
-οι νέες τεχνολογίες και οι ευκαιρίες που δημιουργούν στην εκπαίδευση μέσα από την χρήση τους. Ο κινηματογράφος ως παγκόσμια γλώσσα για την προσέγγιση των άλλων τεχνών καθώς και η αλληλόδραση μαζί τους. Λογοτεχνία , μουσική, θέατρο, εικαστικά, ως αφετηρίες για νέες προσεγγίσεις μέσα από ταινίες. Πχ ο Σαίξπηρ και οι μεταφορές από Ρώσους (Κοζινζεφ) Ιάπωνες (Κουροσάβα ) Άγγλους, Πολωνούς και σκηνοθέτες ως δείγμα των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων κάθε δημιουργού, χώρας, εποχής.
-ο πολιτιστικός ρόλος της διανομής και οι ιδεολογικές τους συνέπειες .το διαδίκτυο ως μέσον εξοικείωσης με τον κινηματογράφο άλλων λαών
Δημοφιλής κουλτούρα και σύγκλιση των μέσων
Στην πρόσφατη μεγάλης κλίμακας έρευνα σχετικά με την πολιτική κοινωνικοποίηση των νέων στις Η.Π.Α. που συγκεντρώνει τις αναλύσεις και τα ευρήματα μεγάλης ομάδας αμερικανών ερευνητών επισημαίνεται ότι η επικαιροποίηση των προηγούμενων θεωρήσεων και απόψεων σχετικά με την πολιτική κοινωνικοποίηση των νέων επείγει, εφόσον το «παραδοσιακό» περιβάλλον των πηγών ενημέρωσης έχει δραστικά μεταβληθεί. Τα παραδείγματα των διάχυτων πολιτικών μηνυμάτων μέσα από τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές πολιτικής σάτιρας, ψυχαγωγικών προγραμμάτων, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης των «celebrities», είναι χαρακτηριστικά της υβριδικής συνδιαμόρφωσης της συμπεριφοράς και των δραστηριοτήτων μας σε έναν υπερκορεσμένο από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας κόσμο.
Στο μάθημα στοχεύουμε να εξετάσουμε διαφορετικές πτυχές της κουλτούρας των μέσων, της δημοφιλούς κουλτούρας και της κουλτούρας της μείξης (mash up culture), μέσα από παραγωγές σε διαφορετικά πεδία και πλατφόρμες (π.χ. ριάλιτι τηλεόραση, παραγωγές των youtubers, παρωδίες στο TikTok…), ως σύγχρονους τρόπους συγκρότησης δημόσιας κουλτούρας, καθώς και κοινωνικής και πρακτικής εκμάθησης.
Αν αποδεχτούμε, σύμφωνα με τον Jenkins ότι οι δεξιότητες που αποκτάμε από το παιχνίδι, από την ενασχόληση με τη διασκέδαση με τα μεντιακά προϊόντα έχουν επίπτωση στον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που συμμετέχουμε στην πολιτική διαδικασία και στον τρόπο κοινωνικής σύνδεσης με άλλους ανθρώπους, η διασυνδέση κόσμου και διαμεσικού κόσμου (άρρηκτα συνδεδεμένων) μέσα από μία ολιστική αντίληψη της οθόνης, που εισχωρεί στην καθημερινή ζωή μας και τη νοηματοδοτεί καθίσταται ως ένα μείζον διακύβευμα για τη σύγχρονη δημόσια σφαίρα.
Το μάθημα ενέχει μία διάσταση ‘πειραματισμού’, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη των θεωρητικών και μεθοδολογικών εργαλείων κατανόησης της σύγχρονης μιντιακής κουλτούρας και περιπτωσιολογικές αναλύσεις. Στηρίζεται επίσης στην δημιουργία «πρότζεκτ» των φοιτητριφοιτητών, που προσβλέπουν στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί η διαμεσική κουλτούρα των μαθητών.
Ψυχοκοινωνιολογικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις των νέων μέσων επικοινωνίας
Στο μάθημα «Ψυχοκοινωνιολογικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις των νέων μέσων επικοινωνίας» οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-ριες πραγματεύονται, μέσα από παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια, θέματα που αφορούν τις θεωρίες, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για τη χρήση και την ερμηνεία των νέων μέσων επικοινωνίας καθώς και ζητήματα που αφορούν τη μελέτη και εφαρμογή των νέων μέσων επικοινωνίας για παιδαγωγικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο μιας κοινωνιοψυχολογικής προσέγγισης των νέων μέσων επικοινωνίας, στο μάθημα επιδιώκεται ταυτόχρονα και μια γενικότερη γνώση του κοινωνικού, οικονομικού και ιστορικού πλαισίου, εντός του οποίου τα κείμενα των νέων αυτών τεχνολογιών παράγονται, διανέμονται και χρησιμοποιούνται από τις διάφορες κατηγορίες κοινού. Καθώς ο γραμματισμός στα (παλιά και νέα) μέσα επικοινωνίας εμπεριέχει εξ ορισμού την ικανότητα «ανάγνωσης» και «γραφής» των μέσων, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του μαθήματος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου περιλαμβάνουν παρουσιάσεις θεωρίας και μελέτη της προτεινόμενης βιβλιογραφίας ενώ παράλληλα καλούνται εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι από άλλα πανεπιστήμια, επαγγελματίες των νέων μέσων καθώς και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τα νέα μέσα επικοινωνίας και να εργαστούν μαζί με τους/τις φοιτητές/-ριες, έχοντας ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη τόσο της κριτικής κατανόησης των νέων μέσων επικοινωνίας, όσο και της ενεργής συμμετοχής τους σε αυτά. Η αξιολόγηση διενεργείται με βάση την ενεργό συμμετοχή στο μάθημα, την παρουσίαση και θεωρητική ανάλυση ενός μιντιακού κειμένου που επιλέγουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/-ριες σε συνεννόηση με τις διδάσκουσες καθώς και το σχεδιασμό μιας δραστηριότητας γραμματισμού στα νέα μέσα επικοινωνίας για μαθητές/-ριες της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Πράξη και εφαρμογές της οπτικοακουστικής παιδείας
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η συστηματική εκμάθηση των βασικών αρχών και των διαδικασιών παραγωγής ενός οπτικοακουστικού έργου που μπορεί να υπηρετήσει εκπαιδευτικούς στόχους στο σχολικό πρόγραμμα ή σε ευρύτερες δραστηριότητες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις παράλληλης καλλιέργειας της οπτικοακουστικής παιδείας. Βασικοί στόχοι του μαθήματος αποτελούν α) η ενημέρωση για τις δυνατότητες πολλαπλής χρήσης του βίντεο στην εκπαιδευτική διαδικασία σε συνάρτηση με τις ανάγκες συστηματικής καλλιέργειας της οπτικοακουστικής παιδείας, β) η εξοικείωση με τους βασικούς μηχανισμούς της οπτικοακουστικής αφήγησης και η απόκτηση από τους/τις φοιτητές/-ριες πρακτικών δεξιοτήτων στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού με τρόπο που να οδηγούν στη σύνθεση ολοκληρωμένων οπτικοακουστικών αφηγήσεων, γ) η κατανόηση των δυνατοτήτων που παρέχει η οπτικοακουστική γλώσσα με τη δυνατότητα αναπαράστασης και έκφρασης της πραγματικότητας και την επιρροή που ασκεί ταυτόχρονα στους τρόπους με τους οποίους η πραγματικότητα προσεγγίζεται.
Θεματικές ενότητες του μαθήματος αποτελούν: α) Η έννοια της οπτικοακουστικής παιδείας και οι βασικές κατευθύνσεις συστηματικής καλλιέργειας και ένταξής της στις διάφορες βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, β) Τα βασικά στοιχεία της οπτικοακουστικής γλώσσας (διαδικασία παραγωγής, εικονογραφημένο σενάριο (storyboard) ντεκουπάζ, λήψεις, λήψεις, μοντάζ εικόνας και ήχου, γ) μοντέλα σχεδιασμού, παραγωγής και εκπαιδευτικής χρήσης του βίντεο με αναφορές στη χρήση υπάρχοντος υλικού και στον σχεδιασμό και στην παραγωγή βίντεο από τους διδασκόμενους, δ) Εξέλιξη οπτικοακουστικής γλώσσας στη σύγχρονη εποχή. Καλλιτεχνικές και πειραματικές αναζητήσεις, ε) Σχέση αντιληπτικής διαδικασίας και εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δεδομένων. Εικόνα και πραγματικότητα-ήχος και πραγματικότητα.
Το μάθημα περιλαμβάνει πλέγμα ασκήσεων για την κατάκτηση των βασικών δομικών εργαλείων της οπτικοακουστικής αφήγησης με την εξελικτική χρήση διαφόρων μέσων (κείμενο, σειρά φωτογραφιών, σύνθετη οπτικοακουστική αφήγηση). Συγγραφή ενός μικρού κειμένου ανάλυσης ταινίας που περιέχει (αφηγηματικά, αισθητικά, τεχνικά) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η τελική άσκηση αφορά στη δημιουργία ενός μικρού βίντεο με θέμα που επιλέγει κάθε φοιτητής/-ρια ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του/της και με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Εισαγωγή στις σύγχρονες τεχνικές και πλατφόρμες προγραμματισμού
Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή στη σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού εκπαιδευτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, με χρήση των σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων προγραμματισμού. Παράλληλα, σε πρακτικό επίπεδο, πραγματοποιείται και η γνωριμία με τις έννοιες του οπτικού (visual) αντικειμενοστραφούς (object oriented) και γεγονοστραφούς (event driven) προγραμματισμού. Η προσέγγιση των παραπάνω στόχων γίνεται μέσα από τη χρήση ειδικών εργαλείων και πλατφορμών προγραμματισμού, οι οποίες επιτρέπουν την παρουσίαση και διδασκαλία των αρχών και των εννοιών του μοντέρνου προγραμματισμού χωρίς τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που επιφέρει η φορμαλιστική προσέγγιση μέσω της εκμάθησης εντολών και συντακτικού μίας γλώσσας προγραμματισμού. Επίσης, εκτός από την παρουσίαση των γενιών γλωσσών προγραμματισμού, παρουσιάζεται και ο σύγχρονος τρόπος περιγραφής λειτουργίας μέσω μοντελοποίησης καθοδηγούμενης από συμπεριφορές (behavioural driven modelling) και αντίστοιχης γλώσσας περιγραφής συμπεριφορών. Το μάθημα έχει έντονο εργαστηριακό χαρακτήρα, συνδυάζοντας τις θεωρητικές παρουσιάσεις, τόσο όσον αφορά στις διάφορες πλατφόρμες, και όσον αφορά σε συγκεκριμένες έννοιες και τεχνικές προγραμματισμού, με τη χρήση υπολογιστών για τη δημιουργία μικρών προγραμμάτων τα οποία δίνουν έμφαση στην διαδραστικότητα (με προτίμηση τα παιχνίδια), και στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (videos με συγκεκριμένο σενάριο). Τα παραπάνω, υλοποιούνται μέσω της χρήσης ελεύθερων εργαλείων οπτικού προγραμματισμού, ενώ απαιτούν ελάχιστη έως καθόλου γνώση δημιουργίας προγραμμάτων υπολογιστή. Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται μέσω ατομικών εργασιών με θέμα το οποίο δίνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και στο οποίο οι φοιτητές δουλεύουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Η μουσική και ο ήχος ως μέσα για τη διαθεματική διδασκαλία με νέες τεχνολογίες
Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού παρουσιάζονται σε θεωρητικό επίπεδο
θέματα που αφορούν την ηχητική και μουσική ενσυναίσθηση των μαθητών με τη χρήση εργαλείων της μουσικής τεχνολογίας (ανάλογα με τις ανάγκες του γνωστικού αντικειμένου), καθώς και μέθοδοι χρήσης της μουσικής και του ήχου ως μέσα για τη διαθεματική διδασκαλία στο νέο ψηφιακό σχολείο.
Θεωρία
- Ιστορική ανασκόπηση της μουσικής με αναφορές στο κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής.
- Ακρόαση έργων διαφόρων εποχών μέσω μιας μεγάλης βάσης δεδομένων και εισαγωγή στη μουσική καλλιέργεια μέσω δομικής ανάλυσης.
- Έμφαση στη μουσική του 20ού αιώνα, την ανάπτυξη της μουσικής
βιομηχανίας και την εξάπλωση της μουσικής πληροφορίας μέσω των νέων μέσων.
- Διαθεματική προσέγγιση της μουσικής με άλλους επιστημονικούς κλάδους (θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες) καθώς και με άλλες τέχνες.
Εργαστήριο
- Χειρισμός απλών λογισμικών για τη διαχείριση και την επεξεργασία της
μουσικής πληροφορίας.
- Οργάνωση διαδραστικών μαθημάτων μέσω του διαδικτύου με εργαλείο τον ήχο και τη μουσική.
- Σχεδιασμός εκπαιδευτικής παρέμβασης με βάση το γνωστικό αντικείμενο των φοιτητών/-ριών (π.χ., μαθηματικά, λογοτεχνία, ιστορία) μέσω της μουσικής ή του ήχου σε διαδραστική πλατφόρμα.
Ψηφιακή αφήγηση και διαμεσικές αφηγηματικές διαδικασίες για μάθηση
Οι ιστορίες φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και δημιουργούν την αίσθηση της κοινότητας. Οι ιστορίες μάς συνδέουν μέσα από τον τρόπο που αισθανόμαστε και ανταποκρινόμαστε σε αυτές. Διαθέτοντας αρχή, μέση και τέλος, προσδίδουν στη ζωή μας δομή, συνοχή και νόημα, και είναι σε θέση να μας προσφέρουν την αίσθηση της συνέχειας, της ζωντάνιας και της διάρκειας.
Η ψηφιακή αφήγηση(ΨΑ) αποτελεί τη σύγχρονη προέκταση της αρχαίας τέχνης της αφήγησης, η οποία σήμερα συνυφαίνεται με ψηφιακές εικόνες και βίντεο, καθώς και με ήχο-μουσική, εφέ και κείμενο-αφήγηση, δηλαδή μορφές πληροφορίας που διαχειρίζεται κάθε σύγχρονος υπολογιστής, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο.
Η όλη διαδικασία δημιουργίας ΨΑ υποστηρίζει τον άνθρωπο ώστε να καλλιεργήσει και να εφαρμόσει τις δεξιότητες του σύγχρονου γραμματισμού, καθώς και τις καλλιτεχνικές και κριτικές του δεξιότητες. Οι ψηφιακές ιστορίες, όπως άλλωστε και οι παραδοσιακές, μπορούν να έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν, να τροποποιήσουν, να πείσουν, να καταπραΰνουν, να καταγράψουν καθώς και να προκαλέσουν διαδικασίες απαρτίωσης και αναστοχασμού.
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτήτριες και φοιτητές θα μυηθούν στη θεωρία και τη πρακτική της διαδικασίας της ΨΑ και θα δημιουργήσουν ψηφιακές ιστορίες με εκπαιδευτικό και όχι μόνο περιεχόμενο.
Ανάλυση δεδομένων με το SPSS και επιστημονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων
Το μάθημα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αναφορικά με την ανάλυση ποσοτικών δεδομένων με τη χρήση κατάλληλων λογισμικών. Ο στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους/ις φοιτητές/ήτριες με τη διατύπωση των ερευνητικών υποθέσεων, με ζητήματα της ποσοτικής μεθοδολογίας όπως η λειτουργικοποίηση εννοιών, οι κλίμακες μέτρησης, οι ψυχομετρικές ιδιότητες των εργαλείων μέτρησης και η ανάλυση δεδομένων με το SPSS. Η τελευταία θα περιλαμβάνει προετοιμασία δεδομένων για τη στατιστική επεξεργασία, περιγραφική στατιστική, διερεύνηση των ερευνητικών υποθέσεων με τη βοήθεια μεθόδων της επαγωγικής στατιστικής και εισαγωγή στη Διερευνητική Παραγοντική Ανάλυση.
Επίσης, στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους/ις φοιτητές/ήτριες στην ερμηνεία και την συγγραφή και παρουσίαση αποτελεσμάτων στατιστικής επεξεργασίας.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτήτριες/ές θα είναι σε θέση να συλλέξουν και να αναλύσουν στατιστικά τα δεδομένα τους, καθώς και να ερμηνεύσουν κατάλληλα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, θα καλλιεργηθεί η δυνατότητα της παρουσίασης και της γραπτής αποτύπωσης των αποτελεσμάτων με τη χρήση της κατάλληλης τεκμηρίωσης. Τα παραπάνω θα συμβάλλουν σημαντικά στην ετοιμότητα των φοιτητών/τριών ως προς την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας ή επιστημονικών δημοσιεύσεων στα πλαίσια του ΠΜΣ.
ΑΡΘΡΟ 7
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
7.1 Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δ.Π.Μ.Σ. δύναται να πραγματοποιείται και με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Η οργάνωση μαθημάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αφορά σε μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που από τη φύση τους δύνανται να υποστηριχθούν με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δεν εμπεριέχουν πρακτική, εργαστηριακή ή κλινική εξάσκηση των φοιτητών/τριών, που για τη διεξαγωγή τους απαιτείται η συμμετοχή των φοιτητών/τριών με φυσική παρουσία.
Υπεύθυνη για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως και για τα ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι η Μονάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΕΚΠΑ.
7.2 Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Η εκπαιδευτική διαδικασία δύναται να πραγματοποιείται με τη χρήση μεθόδων ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των πιστωτικών μονάδων του Δ.Π.Μ.Σ.
Το ΕΚΠΑ τηρεί ηλεκτρονική πλατφόρμα προσβάσιμη και σε άτομα με αναπηρία, μέσω της οποίας παρέχονται υπηρεσίες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να αναρτάται εκπαιδευτικό υλικό ανά μάθημα, το οποίο δύναται να περιλαμβάνει σημειώσεις, παρουσιάσεις, ασκήσεις, ενδεικτικές λύσεις αυτών, καθώς και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, εφόσον τηρείται η κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση των φοιτητών και προστατεύεται από τον ν. 2121/1993 (Α’ 25), εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
ΑΡΘΡΟ 8
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
8.1 Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας και δύο (2) εβδομάδες εξετάσεων. Τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου εξετάζονται επαναληπτικώς κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.
8.2 Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ.
8.3 Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων κ.λπ. είναι υποχρεωτική. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα (και επομένως έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις) μόνο αν έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 85% των ωρών του μαθήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια υποχρεούται να παρακολουθήσει εκ νέου το μάθημα κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε περίπτωση που το ποσοστό απουσιών φοιτητή/τρια ξεπερνά το 15% στο σύνολο των μαθημάτων, τίθεται θέμα διαγραφής του. Το εν λόγω θέμα εξετάζεται από τη Σ.Ε., η οποία γνωμοδοτεί σχετικά στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.
8.4 Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του Δ.Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου ή και να στηριχθεί σε ενδιάμεσες εξετάσεις προόδου, γραπτές εργασίες, ή και να εφαρμόσει συνδυασμό όλων των παραπάνω. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον/ην διδάσκοντα/ουσα του κάθε μαθήματος. Κατά τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων, ως μεθόδων αξιολόγησης, εξασφαλίζεται υποχρεωτικά το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώνονται από τον διδάσκοντα και αποστέλλονται στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. και του Τμήματος μέσα σε τέσσερις (4) εβδομάδες το αργότερο από την εξέταση του μαθήματος. Σε περίπτωση που κατ’ επανάληψη σημειώνεται υπέρβαση του ανωτέρω ορίου από διδάσκοντα/ουσα, ο/η Διευθυντής/ντρια του Δ.Π.Μ.Σ. ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.
8.5 Το ποσοστό συμμετοχής των εργασιών και σεμιναρίων στον τελικό βαθμό του κάθε μαθήματος καθορίζεται για κάθε μάθημα ξεχωριστά, έπειτα από εισήγηση του/ης διδάσκοντα/ουσας κάθε μαθήματος και αναγράφεται στον Οδηγό Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ.
8.6 Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας δύναται να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης.
8.7 Δύναται να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι για την αξιολόγηση φοιτητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μετά από απόφαση της Σ.Ε και εισήγηση της επιτροπής ΑμεΑ του Τμήματος και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με αναπηρία.
8.8 Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών των προγραμμάτων σπουδών δεύτερου κύκλου που οργανώνονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης.
8.9 Στις περιπτώσεις ασθένειας ή ανάρρωσης από βαριά ασθένεια συνιστάται ο/η διδάσκων/ουσα να διευκολύνει, με όποιον τρόπο θεωρεί ο/η ίδιος/α πρόσφορο, τον/την φοιτητή/τρια (π.χ. προφορική εξ αποστάσεως εξέταση). Κατά τις προφορικές εξετάσεις ο/η διδάσκων/ουσα εξασφαλίζει ότι δεν θα παρευρίσκεται μόνος του/της με τον/την εξεταζόμενο/η φοιτητή/τρια.
8.10 Μαθήματα στα οποία κάποιος δεν έλαβε προβιβάσιμο βαθμό, οφείλει να τα επαναλάβει. Ωστόσο το εργαστήριο ή η άσκηση που βαθμολογείται αυτοτελώς, κατοχυρώνεται και δεν επαναλαμβάνεται, εφόσον η παρακολούθηση αυτών κρίθηκε επιτυχής.
8.11 Διόρθωση βαθμού επιτρέπεται, εφόσον έχει εμφιλοχωρήσει προφανής παραδρομή ή αθροιστικό σφάλμα, ύστερα από έγγραφο του/της αρμόδιου διδάσκοντα/ουσας και απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών.
8.12 Αν ο φοιτητής/τρια αποτύχει περισσότερες από τρεις (3) φορές στο ίδιο μάθημα, ακολουθείται η διαδικασία που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
8.13 Τα γραπτά φυλάσσονται υποχρεωτικά και με επιμέλεια του υπεύθυνου του μαθήματος για δύο (2) χρόνια. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού τα γραπτά παύουν να έχουν ισχύ και με ευθύνη της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών συντάσσεται σχετικό πρακτικό και καταστρέφονται – εκτός αν εκκρεμεί σχετική ποινική, πειθαρχική ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική διαδικασία.
8.14 Για τον υπολογισμό του βαθμού του τίτλου σπουδών λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα που έχει κάθε μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών και η οποία εκφράζεται με τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (ECTS). Ο αριθμός των πιστωτικών μονάδων (ECTS) του μαθήματος αποτελεί ταυτόχρονα και τον συντελεστή βαρύτητας αυτού του μαθήματος. Για τον υπολογισμό του βαθμού του τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται ο βαθμός κάθε μαθήματος με τον αντίστοιχο αριθμό των πιστωτικών μονάδων (του μαθήματος) και το συνολικό άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για την απόκτηση του τίτλου. Ο υπολογισμός αυτός εκφράζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
/ΣΠΜ
όπου:
Ν = αριθμός μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών
ΒΜκ = βαθμός του μαθήματος κ
ΠΜκ = πιστωτικές μονάδες του μαθήματος κ
ΣΠΜ = σύνολο πιστωτικών μονάδων για τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών
Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. κάθε μεταπτυχιακός/η φοιτητής/τρια οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των υποχρεωτικών και τον απαιτούμενο αριθμό των επιλεγόμενων από τα προσφερόμενα μαθήματα του Δ.Π.Μ.Σ. και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, συγκεντρώνοντας έτσι εκατόν είκοσι (120) ECTS.
ΑΡΘΡΟ 9
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
9.1 Η ανάθεση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (ΜΔΕ) γίνεται μετά την παρακολούθηση εννέα (9) μαθημάτων του προγράμματος σπουδών και την επιτυχή εξέταση σε αυτά.
9.2 Η ΜΔΕ πρέπει να είναι ατομική, πρωτότυπη, να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να συντάσσεται σύμφωνα με τις οδηγίες συγγραφής που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ.
9.3 Ύστερα από αίτηση του/της υποψηφίου/ας στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο/η επιβλέπων/ουσα και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η αγγλική ή η ελληνική και ορίζεται μαζί με τον ορισμό του θέματος.
9.4 Ο τίτλος της εργασίας μπορεί να οριστικοποιηθεί κατόπιν αίτησης του/ης φοιτητή /τριας και σύμφωνης γνώμης του/ης επιβλέποντος/ουσας προς τη Συντονιστική Επιτροπή του Δ.Π.Μ.Σ. Στην αίτηση πρέπει να υπάρχει και συνοπτική δικαιολόγηση της αλλαγής.
9.5 Για να εγκριθεί η εργασία ο/η φοιτητής/τρια οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.
9.6 Ο/Η Επιβλέπων/ουσα και τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζονται από τις κατωτέρω κατηγορίες που έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Δ.Π.Μ.Σ.:
α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των συνεργαζόμενων Τμημάτων ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,
β) ομότιμοι Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των συνεργαζόμενων Τμημάτων ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Α.Ε.Ι.,
γ) συνεργαζόμενοι καθηγητές,
δ) εντεταλμένοι διδάσκοντες,
ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,
στ) ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών δύναται να ανατίθεται η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και σε μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Τμημάτων, που δεν έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Δ.Π.Μ.Σ.
9.7 Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στο Ψηφιακό Αποθετήριο "ΠΕΡΓΑΜΟΣ", σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
9.8 Εφόσον η Μ.Δ.Ε. περιέχει πρωτότυπα αποτελέσματα μη δημοσιευμένα, δύναται, κατόπιν αιτήσεως του/της επιβλέποντος/ουσας, η οποία συνυπογράφεται από τον/την μεταπτυχιακό φοιτητή/τρια, να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μόνο οι περιλήψεις, και το πλήρες κείμενο να δημοσιευθεί αργότερα.
9.9. Τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής προέρχονται τουλάχιστον από δυο Τμήματα που συμμετέχουν στο Δ.Π.Μ.Σ.
9.10. Η διπλωματική εργασία είναι ατομική. Το θέμα της εργασίας θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο, να έχει πρωτότυπη σύνθεση και ερευνητικό χαρακτήρα. Οι εργασίες θα πρέπει να αποτελούνται από κείμενο περίπου 25.000 λέξεων και να συνοδεύονται από παρουσίαση σε ψηφιακή μορφή. Σε περίπτωση που το κύριο αντικείμενο αναπτύσσεται με πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό ή ψηφιακή εφαρμογή, το κείμενο τεκμηρίωσης είναι δυνατόν να περιοριστεί στις 10.000 λέξεις περίπου.
Για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας πρέπει να τηρηθεί με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τον/την ΕΚ.
ΑΡΘΡΟ 10
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
10.1 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών, έως και τη λήξη τυχόν χορηγηθείσας παράτασης φοίτησης, πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων.
10.2 Τo Ίδρυμα εξασφαλίζει στους/ις φοιτητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες προσβασιμότητα στα προτεινόμενα συγγράμματα και τη διδασκαλία (https://access.uoa.gr/).
13.3 Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΚΠΑ παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών σε θέματα σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης (https://www.career.uoa.gr/ypiresies/).
10.4 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες καλούνται να συμμετέχουν και να παρακολουθούν σεμινάρια ερευνητικών ομάδων, συζητήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης, επισκέψεις εργαστηρίων, συνέδρια/ημερίδες με γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό του Δ.Π.Μ.Σ., διαλέξεις ή άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις του Δ.Π.Μ.Σ. κ.ά.
10.5 Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, μετά την εισήγηση της Σ.Ε., δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών εάν:
10.6 Σε περίπτωση που μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια διαγραφεί από το Δ.Π.Μ.Σ., μπορεί να αιτηθεί χορήγηση βεβαίωσης για τα μαθήματα στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς.
10.7 Οι φοιτητές/τριες μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών/τριων, όπως το πρόγραμμα ERASMUS + ή CIVIS, κατά την κείμενη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή ο μέγιστος αριθμός ECTS που μπορούν να αναγνωρίσουν είναι τριάντα (30). Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μετά το Α΄ εξάμηνο σπουδών τους. Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να κάνουν αίτηση προς τη Σ.Ε. και να ακολουθήσουν τους όρους του προγράμματος.
10.8 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες του Ε.Κ.Π.Α. δύνανται να εγγραφούν σε Δ.Π.Μ.Σ. του ιδίου ή άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
10.9 Είναι δυνατή η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή σε δύο (2) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου ή άλλου Τμήματος, του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι.
10.10 Στο τέλος κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντος/ουσας από τους/ις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες (βλ. άρθρο 19).
10.11 Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες μπορούν να αιτηθούν την έκδοση παραρτήματος διπλώματος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
10.12 Για τη συμμετοχή τους στο Δ.Π.Μ.Σ. «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ ανά εξάμηνο. Η καταβολή του τέλους γίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια εκάστου εξαμήνου. Με την εγγραφή στο ΔΠΜΣ καταβάλλεται η πρώτη δόση των τελών φοίτησης Α εξαμήνου. Σε περίπτωση χορήγησης παράτασης σπουδών οι ΜΦ καταβάλουν το 50% των τελών φοίτησης του εξαμήνου (400 ευρώ) στην αρχή του εξαμήνου παράτασης.
ΑΡΘΡΟ 11
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
11.1 Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, οι φοιτητές/τριες Π.Μ.Σ., που πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο Π.Μ.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι/ες φοιτητές/τριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριων που εισάγονται στο Δ.Π.Μ.Σ. ανά ακαδημαϊκό έτος.
11.2 Η αίτηση για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών/τριών του Δ.Π.Μ.Σ.. Η οικονομική κατάσταση υποψηφίου/ας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής σε Π.Μ.Σ..
11.3 Δεν δικαιούνται απαλλαγή όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή, ούτε οι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.
11.4 Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης.
11.5 Εφόσον η ισχύουσα νομοθεσία θέτει ηλικιακό κριτήριο, συνιστάται, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, ως ημερομηνία γέννησης των φοιτητών/τριών να θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.
11.6 Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., που γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι σύμφωνα με τη διάταξη 3.3 του παρόντος κανονισμού, απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων.
11.7 Σε περίπτωση που φοιτούν ταυτόχρονα σε Π.Μ.Σ. του Ιδρύματος μέλη της ίδιας οικογένειας μέχρι β΄ βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται μείωση στα καταβαλλόμενα τέλη φοίτησης κατά 50%.
ΑΡΘΡΟ 12
ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
Για την πραγματοποίηση των σπουδών τους οι φοιτητές/τριες μπορούν να λάβουν υποτροφία.
Υποτροφία αριστείας (1) , η οποία αποδίδεται στον/ην αριστούχο φοιτητή/ήτρια του Δ.Π.Μ.Σ. βάσει της επίδοσής του/ης στα μαθήματα του Α΄ έτους. Η υποτροφία απαλλάσσει τον/η δικαιούχο από τα τέλη φοίτησης του τελευταίου εξαμήνου διδασκαλίας μαθημάτων.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το ποσό της απαλλαγής του τέλους καταβολής φοίτησης θα επιμερίζεται ισόποσα στους/ις αριστούχους μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ήτριες. Το ΠΜΣ μπορεί να απονέμει υποτροφία αριστείας στον/ην πρώτο/η φοιτητή/ήτρια κάθε σειράς με την ολοκλήρωση των μαθημάτων του Α’ και Β’ εξαμήνου, έπειτα από εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών.
Προϋποθέσεις
Διαδικασία
Μετά την κατάθεση της βαθμολογίας του Φεβρουαρίου, η Σ.Ε. εξετάζει τις βαθμολογίες των φοιτητών/τριών της σειράς, και εφ’ όσον πληρούνται οι προηγούμενες προϋποθέσεις κατατάσσει τους/τις φοιτητές/τριες σε φθίνουσα σειρά (ως προς τον μέσο όρο της βαθμολογίας τους) και εισηγείται στη Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών την χορήγηση υποτροφίας αριστείας.
Μέσος Όρος: Ο μέσος όρος απονομής υποτροφίας:
Μέσος Όρος = /ΣΠΜ
όπου:
Ν = αριθμός μαθημάτων των εξαμήνων κατά περίπτωση,
ΒΜκ= βαθμός του μαθήματος κ,
ΠΜκ = πιστωτικές μονάδες του μαθήματος κ,
ΣΠΜ = σύνολο πιστωτικών μονάδων του/των εξαμήνου(ων) κατά περίπτωση.
ΑΡΘΡΟ 13
13.1 Για την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ. διατίθενται αίθουσες διδασκαλίας και σεμιναρίων, αμφιθέατρα εξοπλισμένα με οπτικοακουστικά μέσα και εργαστήρια της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
13.2 Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Δ.Π.Μ.Σ. γίνεται από τη Γραμματεία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
13.3 Η χρηματοδότηση του Δ.Π.Μ.Σ. μπορεί να προέρχεται από:
α) τέλη φοίτησης,
β) δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις,
γ) κληροδοτήματα,
δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα,
ε) ιδίους πόρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και
στ) τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
ζ) κάθε άλλη νόμιμη πηγή.
13.4 Η καταβολή των τελών φοίτησης πραγματοποιείται από τον ίδιο τον/την φοιτητή/τρια ή από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του/της φοιτητή/τριας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης του Δ.Π.Μ.Σ.
13.5 Η διαχείριση των πόρων του Δ.Π.Μ.Σ. του ΕΚΠΑ πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Ε.Κ.Π.Α.
13.6 Οι πόροι του Δ.Π.Μ.Σ. κατανέμονται ως εξής:
α) ποσό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) των συνολικών εσόδων που προέρχονται από τέλη φοίτησης παρακρατείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Ε.Λ.Κ.Ε. για την οικονομική διαχείριση των Π.Μ.Σ. Όταν τα έσοδα του Δ.Π.Μ.Σ. προέρχονται από δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, κληροδοτήματα ή πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα, πραγματοποιείται η παρακράτηση υπέρ Ε.Λ.Κ.Ε. που ισχύει για τα έσοδα από αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης,
β) το υπόλοιπο ποσό των συνολικών εσόδων του Δ.Π.Μ.Σ. διατίθεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δ.Π.Μ.Σ.
ΑΡΘΡΟ 14
14.1 Το διδακτικό έργο του Δ.Π.Μ.Σ. ανατίθεται, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών στις ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων:
α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των συνεργαζόμενων Τμημάτων ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Δ.Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,
β) ομότιμους καθηγητές/τριες ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των συνεργαζόμενων Τμημάτων ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Α.Ε.Ι.,
γ) συνεργαζόμενους/ες καθηγητές/τριες,
δ) εντεταλμένους/ες διδάσκοντες/ουσες,
ε) επισκέπτες καθηγητές/τριες ή επισκέπτες ερευνητές/τριες,
στ) ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
ζ) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.
14.2 Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων/ουσών δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του Δ.Π.Μ.Σ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής κάθε διδάσκοντος/ουσας. Ειδικώς οι διδάσκοντες/ουσες που έχουν την ιδιότητα μέλους Δ.Ε.Π. δύνανται να αμείβονται επιπρόσθετα για έργο που προσφέρουν προς το Δ.Π.Μ.Σ., εφόσον εκπληρώνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 155 του Ν.4957/2022. Το τελευταίο εδάφιο εφαρμόζεται αναλογικά και για τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.ΕΠ., εφόσον εκπληρώνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.
14.3 Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών δύναται να αιτηθεί στις Συνελεύσεις των συνεργαζόμενων Τμημάτων την ανάθεση επικουρικού διδακτικού έργου σε υποψήφιους διδάκτορές τους, υπό την επίβλεψη διδάσκοντος/ουσας του Δ.Π.Μ.Σ.
14.4 Η ανάθεση του διδακτικού έργου του Δ.Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δ.Π.Μ.Σ.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών για την κατανομή του διδακτικού έργου περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:
α) το ονοματεπώνυμο του/ης διδάσκοντα/ουσας,
β) την ιδιότητά του/ης (π.χ. μέλος Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. κ.ά.),
γ) το είδος του διδακτικού έργου που ανατίθεται ανά διδάσκοντα/ουσα (μάθημα, σεμινάριο ή εργαστήριο),
δ) τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μάθημα, σεμινάριο ή εργαστήριο.
14.5 Η κατανομή του διδακτικού έργου πραγματοποιείται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους τόσο για το χειμερινό όσο και για το εαρινό εξάμηνο. Σε περίπτωση που η κατανομή του διδακτικού έργου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και για τα δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, η απόφαση θα λαμβάνεται πριν από την έναρξη του κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Με αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών η ανάθεση διδακτικού έργου δύναται να τροποποιείται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.
14.6 Οι διδάσκοντες/ουσες, κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε καθεστώς εκπαιδευτικής άδειας ή αναστολής καθηκόντων, δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο προς το Δ.Π.Μ.Σ., εάν κρίνουν ότι το πρόγραμμά τους το επιτρέπει, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι βάσει των συντρεχουσών συνθηκών τούτο είναι ουσιαστικά και πρακτικά εφικτό, ζήτημα το οποίο πρέπει κατά περίπτωση να κριθεί αρμοδίως.
ΑΡΘΡΟ 15
ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
15.1 Ο/Η φοιτητής/τρια ολοκληρώνει τις σπουδές για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού μαθημάτων και πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη του Δ.Μ.Σ., καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών διαπιστώνει την ολοκλήρωση των σπουδών προκειμένου να χορηγηθεί το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.).
15.2 Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας χορηγείται στον/η μεταπτυχιακό/η φοιτητή/ρια βεβαίωση περάτωσης σπουδών, χάνεται η φοιτητική του/ης ιδιότητα και παύει η συμμετοχή του/ης στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.
15.3 Το Δ.Μ.Σ. πιστοποιεί την επιτυχή αποπεράτωση των σπουδών και αναγράφει βαθμό, με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων, κατά την ακόλουθη κλίμακα: Άριστα (8,5 έως 10), Λίαν Καλώς (6,5 έως 8,5 μη συμπεριλαμβανομένου) και Καλώς (5 έως 6,5 μη συμπεριλαμβανομένου).
15.4 Ο τύπος του Δ.Μ.Σ. ανά είδος Π.Μ.Σ. είναι κοινός για όλα τα Τμήματα και τις Σχολές του Ε.Κ.Π.Α. και περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Ιδρύματος.
15.5 Στο πλαίσιο του Δ.Π.Μ.Σ. απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση».
ΑΡΘΡΟ 16
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ
16.1 Η ορκωμοσία δεν αποτελεί συστατικό τύπο της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών, είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του εγγράφου τίτλου του διπλώματος. Η καθομολόγηση γίνεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και σε χώρο της Σχολής, παρουσία του/ης Διευθυντή/ντριας του Δ.Π.Μ.Σ., του/της Προέδρου του Τμήματος/του/της Κοσμήτορα της Σχολής ή του/της Αναπληρωτή/τριας και, κατά τις δυνατότητες, ενδεχομένως εκπροσώπου του Πρυτάνεως.
16.2 Αίτημα για τελετή ορκωμοσίας μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού κτηρίου εξετάζεται κατά περίπτωση από τον Πρύτανη, βάσει εκτίμησης των εκάστοτε δυνατοτήτων και του αριθμού των ορκιζόμενων που θα δηλώνεται από τη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας.
16.3 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το Δ.Π.Μ.Σ., σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σπουδές, διαμονή ή εργασία στο εξωτερικό, λόγοι υγείας κ.λπ.), μπορούν να αιτηθούν στη Γραμματεία του Τμήματος εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης. Η εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης εγκρίνεται από τον/την Διευθυντή/τρια του ΔΠΜΣ και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.
ΑΡΘΡΟ 17
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δ.Π.Μ.Σ.
17.1 Αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης
Το Δ.Π.Μ.Σ. αξιολογείται στο πλαίσιο της περιοδικής αξιολόγησης/πιστοποίησης του Τμήματος που διοργανώνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται η συνολική αποτίμηση του έργου που επιτελέστηκε από κάθε Π.Μ.Σ., ο βαθμός εκπλήρωσης των στόχων που είχαν τεθεί κατά την ίδρυσή του, η βιωσιμότητά του, η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, ο βαθμός συμβολής του στην έρευνα, η εσωτερική αξιολόγησή του από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες, η σκοπιμότητα παράτασης της λειτουργίας του, καθώς και λοιπά στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του έργου που παράγεται και τη συμβολή του στην εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση.
Αν το Δ.Π.Μ.Σ. κατά το στάδιο της αξιολόγησής του κριθεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας του, λειτουργεί μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών σύμφωνα με την απόφαση ίδρυσης και τον κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών.
17.2 Εσωτερική αξιολόγηση
Η εσωτερική αξιολόγηση των ΠΜΣ πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ιδρύματος. Στη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση των ενεργειών και των δράσεων του Δ.Π.Μ.Σ. και πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές/τριες, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού, το προσωπικό διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δ.Π.Μ.Σ..
Η διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος, τις οδηγίες και τα πρότυπα της ΕΘΑΑΕ.
Η εσωτερική αξιολόγηση των ΠΜΣ περιλαμβάνει την αποτίμηση του διδακτικού έργου, καθώς και όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών και δράσεων του.
Αναλυτικότερα αξιολογούνται:
α) το περιεχόμενο του Προγράμματος Σπουδών σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο σύγχρονος χαρακτήρας του Δ.Π.Μ.Σ.,
β) ο φόρτος εργασίας των μαθημάτων, καθώς και η πορεία και η ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών από τους/ις φοιτητές/τριες,
γ) ο βαθμός ικανοποίησης των προσδοκιών των φοιτητών/τριών από το Πρόγραμμα Σπουδών, τις προσφερόμενες υπηρεσίες υποστήριξης των σπουδών τους και το μαθησιακό περιβάλλον,
δ) τα μαθήματα του Προγράμματος σε εξαμηνιαία βάση μέσω ερωτηματολογίων που συμπληρώνουν οι φοιτητές/τριες του Δ.Π.Μ.Σ..
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και η κοινοποίησή τους αποβλέπουν στη βιωσιμότητα του Προγράμματος, το υψηλό επίπεδο σπουδών, τη βελτίωση των παροχών του και την αποδοτικότητα των διδασκόντων του.
Τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης αποτυπώνονται σε ειδικό πρακτικό που συντάσσεται από τη ΜΟ.ΔΙ.Π, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα ευρήματα της αξιολόγησης, οι προτεινόμενες βελτιωτικές ενέργειες, το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση τους, οι εμπλεκόμενοι σε αυτές και οι απαιτούμενοι πόροι. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης θα συζητηθούν σε ειδική συνάντηση που θα οργανωθεί από τον Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τους διδάσκοντες και τα μέλη της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης του Δ.Π.Μ.Σ.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, θα κρίνουν την αναγκαιότητα αναθεώρησης ορισμένων σημαντικών παραμέτρων του προγράμματος, όπως για παράδειγμα την εισαγωγή νέων περισσότερο εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης, την επικαιροποίηση/αναμόρφωση της ύλης κάποιων μαθημάτων, την προσθήκη ή αφαίρεση μαθημάτων του Δ.Π.Μ.Σ. κ.α. Σημαντικοί παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για τις πιθανές αλλαγές είναι η εξέλιξη και οι προοπτικές του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, τα μαθησιακά αποτελέσματα, αλλά και οι υποδείξεις των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού σχετικά με σημεία που επιδέχονται βελτίωσης.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να αντιμετωπιστούν συλλογικά, δημιουργικά και εποικοδομητικά, τα τυχόν αδύναμα σημεία της δομής του ΔΠΜΣ «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση», αλλά οι αδυναμίες ως προς τη μαθησιακή διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τη μαθησιακή διαδικασία τα μέλη του διδακτικού προσωπικού θα πρέπει να τονιστεί ότι έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τυχόν ανάγκες βελτίωσης και να προβούν σε εισηγήσεις στον/η Διευθυντή/ύντρια του Δ.Π.Μ.Σ. για τροποποιήσεις των διδακτικών τους μεθόδων και αλλαγών στο περιεχόμενο των μαθημάτων.
Η διαδικασία της ετήσιας Εσωτερικής Αξιολόγησης αναδεικνύει τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία της λειτουργίας του Δ.Π.Μ.Σ. και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην θέσπιση νέων στόχων και την αντιστοίχισή τους με τα επιθυμητά επίπεδα ποιότητας.
Μέσω των παραπάνω διαδικασιών εσωτερικής αξιολόγησης του Δ.Π.Μ.Σ. «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση», επιδιώκεται η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και των παροχών του προγράμματος και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
ΑΡΘΡΟ 18
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Π.Μ.Σ.
Το Δ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με ισχύουσα νομοθεσία.
ΑΡΘΡΟ 19
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Οι ήδη εγγεγραμμένοι/ες φοιτητές/τριες ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό.
Για όσα θέματα δεν ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διατριβών Ε.Κ.Π.Α. ή στον παρόντα Κανονισμό, αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα όργανα του Δ.Π.Μ.Σ.